Infóblokk

Nevezetességek:

A barokk stílusú templom 1722-ben épült Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére. Többszöri restaurálás után ma is látható formáját 1828-ban nyerte el. A templom műemléki védelem alatt áll, az itt található kálváriát a hagyomány szerint Nádassy Imre ajándékozta a falunak, mely egyedülálló a régióban. A keresztutat ábrázoló, 14 stációból álló domborművek a pécsi Zsolnay gyárban készültek. A hajdan itt birtokos Nádassyak síremlékét is őrzi a település.

1890 körül épült a Nádassy-Mattyasovszky kastély, az északi kastélyt 1863-64-ben építették. A kastélyban ma pszichiátriai gondozottakat ápolnak. A kastélyt egy 20 holdas arborétum veszi körül, mely természetvédelmi terület. Az arborétum védett, de nyitva áll a látogathatók előtt.

A község főterén elhelyezkedő szoborkertben kereszt, I. és II. világháborús emlékmű, valamint egy Zsolnay huszárszobor található, melyet az ’56-os emlékévben felújíttatott az önkormányzat.

Hajdan jelentős volt a bortermelés, több pince is fúródik a domb mélyébe, a Pécs-Mecseki Borút része a település. A hagyomány szerint Vörösmarty Mihály az egyik pince ajtajára véste nevét.

Az uradalmi borospincéből az önkormányzat egy rendezvénytermet alakított ki.