Infóblokk

Földrajzi elhelyezkedés:

Helesfa 130-140 m-es magasságban, egy déli lejtésű domboldalon található, a Mecsek nyugati oldala és a Kelet-Zselic, valamint Szentlőrinc és az abaligeti völgy között terül el. Északról erdős, délről pedig mezőgazdasági területek határolják a falut. Ugyancsak déli irányban helyezkedik el a 76 hektár vízfelületű tavunk is.

Baranya megye aprófalvai közé tartozik, a Szentlőrinci Járásban, Pécstől 25 kilométerre északnyugatra, Dinnyeberki, Bükkösd és Cserdi szomszédságában található. Vasúti megállóhellyel rendelkezik Budapest – Pusztaszabolcs – Pécs vonalon Cserdi-Helesfa megállóhely névvel. Közúton a Szentlőrinc-Bükkösd vonalon érhető el.

A település teljes területe 9,87 km2, kétutcás falu, ami mindvégig a Fő utca. A helyiek Alsó- és Felsőfaluként emlegetik a község két részét. Megkülönböztetünk még egy szőlőhegyi területet is. A szőlőtermesztés és borászat jelentősnek mondható Helesfán, a Pécs-Mecseki Borút része. Helesfa közúthálózata 24,4 km, ebből 6,3 km kiépített, 78%-a önkormányzati tulajdonú. Helesfa területén 2 darab nyilvántartott régészeti lelőhely is található.